top of page

BUNUN ADI: PSİKOLOJİ SAVAŞ !



Başarılı Scalper'ımız Ramazan Bey'in makalesi


Psikoloji savaşta kişi kendisi ile başbaşa kalacağını önceden bilmelidir. Bu eğitim bizlere araba sürüşün temel mantığını göstermektedir. Öğrenci bu doğrultuda aldığı eğitim ile yolda sürüş tekniğini kendisi deneyimleriyle gözlemlemelidir. Buna paralel olarak kripto ticaretin işleyişini şu şekilde özetleyebiliriz:


1- EĞİTİMİ ANLAMAK

Eğitimi ilk aldığım dönemlerimde kendim ile çok mücadele ettim. Başarısızlıkla sonuçlanan işlemlerimde yapamayacağım düşüncesi sık sık beynimin içerisinde geziyordu. İlk başta kendime inanmam gerektiğini sonradan farkettim.


İşte bu süreçte kendime bir yol haritası belirledim. İlk zamanlarda beklentimin hemen çok büyük paralar kazanmak yerine sistemli gitmek olduğunu görebiliyordum.


Bununla birlikte, çıraklık dönemimde hocamın vermiş olduğu eğitimleri sürekli izledim. Görsellere ait resimler çekip üzerlerine not almaya başladım.


Bol pratik yapmak adına 10x ile 1 $ işlemlere m1 botları takip etmeye başladım.  

Bir ay boyunca 1 $ ile sürekli işlemlere girip mumları izledim. Sürekli tecrübe edindiğinizde m1, m5, m15 zaman aralıklarında mumların ne kadarlık bir mesafede kâr oranı bıraktığını ilerleyen zaman içerisinde tespit edebiliyorsunuz.


M1 bot yakın bir zamanda güncellendi.


İlk gelen arkadaşlarımıza şu öneride bulunabilirim. Konunun işleyişini hızlı anlayabilmeleri için aşağıda m1 bottan gelen bu sinyali ilk başlarda dikkate alsınlar. LONG işlemlerinde (rsı değeri ÜNLEM), (Stochactic değeri ÜNLEM) bu sinyaller geldiğinde 1 $ ile işlemlere girsinler.


Yapılacak işlemleri belli bir periyoda bölüp izlemeye aldığınızda kendi bakış açısınızı yakalamış olursunuz.

a) M1 bot, iki ünlemli LONG  (100-500 arasında) işleme gireceğim.

b) M1 bot, iki ünlemli SHORT (100-500 arasında) işleme gireceğim. (Sayılarını kendiniz belirleyiniz.)

c) M1 bot, tek ünlemli işlemlere giriş (100-500 arasında)



























Sonuç itibariyle şimdiye kadar öğrendiklerim belki toplamda % 10 bile değil. Belirlemiş olduğum yol haritam üzerinden haftalık ve aylık yapacaklarımı belirledim.  

 

1- İSTEKLİ BATACAĞIM.

 

Eğitim bitmişti ancak halen yolun başındaydım. Gün içerisinde mutlaka hocamızın videolarını  bir sabah bir akşam olmak üzere iki video izledim. Haftasonları daha fazla video izleyip takip ettim.

Gözden çıkarmış olduğum bir rakam belirledim. Kendimce 30 dolar belirleyip bunu üçe böldüm. 10 dolar ilk batıracağım miktardı.  Bu ilk 10 $ ile bilerek lig olmasını bekledim. Biraz zor oldu ama ilk lig olma serüvenim bana büyük bir deneyim kazandırdı.

İkinci 10 $ ile girmiş olduğum coinlerde Eksi nerelere kadar hızlı inebileceğini gözlemek adına bıraktım.  Gördüm ki, % 10-20 arasında çok çabuk gelebiliyordu. Bu oranlara geldiğinde eksi 15-20 görür görmez manuel kapattım. Diğer işlemleri ise % 30-50 eksi oranlarında kapattım.


Üçüncü 10 $ gözden çıkarmış olduğum rakamlara giriş yapmaya başladım. Buradaki stratejim Çok ekside bulunan bir coini kurtarabilme durumumun olup olmadığını deneyimlemek adına eksileri çok bekledim. Gözlemlemeden girdiğim coinlerde 10$ (10/1) ile işlemlere giriş yapıp ilk işlemim 1$ dolar aşağıdan tepki alacağını düşündüğüm seviyeden bu sefer 3$ giriş yaptım.

Bu ayda yaptığım tüm deneyimler bana bir çok şeyleri görmeme vesile oldu. Şimdi biliyorum ki, scalp işlemlerinde % 3-5 gibi oranlar gün içerisinde çok rahat alınabiliyor. Hatta btc durumu, fund, ve tahtadan kaynaklı hacim artışları olduğunda saniyelik %8-10 oranları görebilirsiniz.

Sadece kaybetmekten korkmayın.  Her kaybedilen işlem sizlere kazanım olarak ilerde geri dönecektir.


Umutsuzluğa kapılmayın.


Burada kendinize bir süreç belirleyiniz. Bu ay sadece kendinizi batırmaya çalışın. O heyecan ve aksiyon sizin hatalarınızı net görmenizi sağlayacaktır.


NOT: bu deneyimleri birer birer tamamladıktan sonra hocamızın eğitimde bahsetmiş olduğu 10 $  3x yapmaya çalışınız.  Bu süreci başladığınızda size kesinlikle şunu tavsiye edebilirim. Kendinizi mutlaka ve mutlaka cezalandırınız.


10 $  ile 3x yapmaya başladınız. Birkaç gün işlemleriniz çok iyi gidiyor 10 oldu, 15 dolar diyelim. Yanlış işlemler yapıp kârınızı bitti ana sermayeye geri geldiniz. Hatta ana sermayenin % 30 kayıp olduğunda, sermayeniz 7 doları düştüğünde Kesinlikle bu işlemlere devam etmeyiniz.

Hemen 1 $ işlemlere tekrardan dönüş yapınız. Çünkü kendimden şunu biliyorum ki, bir kişinin ana sermayesinden eksilmeler olduğunda onu kazanabilmek ve eski yerine getirebilmek için uygunsuz pozisyonlarda işlemlere girecek.


Baştada söylediğim gibi bu bir psikoloji savaş… Oyunun kurallarını siz koyacaksınız ve siz uygulayacaksınız…


UYARI:

Eğer bu işi profesyonel bir şekilde yapma planlarımız varsa. Şu uyarıları dikkate almaya çalışalım.


1-Sabahları mesai başlama saatinde ekran başına geçtiğimde kendimce çalışma saatleri belirledim. Hatta öğlen tatili ve kahve molalarım bile oluyor. Bazen birileri telefon açıp beni çağırdıklarında şu an çıkamam, patron izin vermiyor. Mesaideyim diyorum. Çünkü bu benim mesleğim ve benim geleceğim. O yüzdendir ki, kendi çalışma kurallarınız olmalıdır.


2- Pazar günleri işlemlere girmemeye çalışıyorum. O gün sadece eğitim videoları ve grafik takipleri yapıyorum.


3- Ve en önemli uyarımız diyebileceğim bir durum. (O gün kendinizi psikoloji olarak iyi hissetmediğinizde kesinlikle işlemlere girmeyiniz. Bazen insanlarda dönem dönem olur. Moral bozukluğu, tükenmişlik sendromu vs. Bazen de kafa ağrınız olur, bazen birilerine kızmışınızdır. İşte bu gibi günlerde işlemlere girmemenizi tavsiye ederim. Çünkü kendimce deneyimledim. O gün yaptığım işlemlerde aynı grafik yakalamama rağmen ters oluyor. Ters olmasa bile o psikolojik durumdan ötürü eksi 5 bile size çok büyük rakammış gibi geliyor ve işlemi kapatıyorsunuz. Akabinde doğru bir pozisyon olduğunu gözlemlediğinizde, şunu düşünüyorsunuz “keşke kapatmasaydım” şeklinde aynı işleme tekrar giriş yapıyorsunuz. Ve yine sonu hüsran, ani bir hacim, funding ve btc durumundan ötürü yine terste kalıyorsunuz. Özetle o gün moral olarak hazır değilseniz. COİNLER SİZİN İÇİN HAZIR OLMAYACAK. İstediğinizi alamayacaksınız. Yaşadığınız bu durumdan ötürü artık kendinizi sorgulamaya başlayıp, ben bunu yapamıyorum düşünceleri beynininiz kemirecek.


4- En büyük hatalarımızdan birinin de bu madde olduğunu düşünebilirim. Kendimden edindiğim tecrübedir. Bildiğimiz üzere internette çok karmaşık bilgi kirliliği mevcuttur. Çıraklık dönemi içerisinde halen kendinizi test ederken, sosyal medyada çeşitli bilgiler karşınıza çıkabilir. Kesinlikle bu durumda o videoları mutlaka geçin. Çünkü bazı şeyleri kendinizde anlamlandırmaya çalışırken, izlemiş olduğunuz bir video sizi çelişkiye sokacaktır. Nasıl coinlerde bir uyumsuzluk oluyorsa, bilgi edinimlerinizde de uyumsuzluk çıkacak kendi kendinize sorgulamaya başlayacaksınız.


5- Grafik analizlerinizde küçük zaman dilimlerinde işleme giriyorsanız. M1, m5, m15  çok fazla yüzdelik oranları beklemeyiniz. % 3-5 bu zaman dilimlerinde çok iyi bir orandır. Bazen çok güçlü hacim geldiğinde bu oranlar % 10-15 görebiliyorsunuz. Kendinize şu soruyu sorun. Siz scalpcımızın yoksa swingcimi?. Ben scalp işlemlerini çok seviyorum. Çünkü dakikalar içerisinde % 3-5 oranlarını rahatça görebiliyorsunuz. Geçen hafta içerisinde bu zaman dilimlerinde bir günde 50’e yakın işleme giriş yaptım. Ve günün sonunda yüzdelik kazançlarıma baktığımda % 100 üzerine bir rakamı görmüştüm ve bu beni çok mutlu etmişti. Tabiki, bu işlemlerin arasında sıyrıklar ve fee ücretleri çıktıktan sonra gün sonunda yine kasaya kârımı koyabilmiştim.


6- Çıraklık ve kalfalık dönemlerinizde olabildiğince işlemlere giriş yapınız bu durum ilerleyen aşamalarda görsel hafızanıza grafiklerin yansıması olacak. Ve profesyonel olduğunuzda çok işlemlere girmenize gerek kalmayacak.  (Bakınız: “benim gözümden” son madde…)




3- LÜTFEN BUNLARI YAPMAYA ÇALIŞIN:


Çıraklık döneminde mümkün olduğunca aşağıda belirtmiş olduğum maddelerini birer birer yapmaya çalıştım. Önemli bir konunun altını çizmek istiyorum. M1 bottan gelen sinyaller doğrultusunda aşağıda A,B,C maddelerini ister adet olarak excel dosyasına kayıt edersiniz, isterseniz kendinizce “ben sadece bu hafta 1$ 10x ile STOCKHASTİC 100/100 işlemleri SHORT açacağım” der ve bunu exceli kayıt altına alırsınız. Burada bunu yaparken m1 bottan gelen her bir coine konsantrasyon sağlayacaktır. Çünkü bu coini sıkı bir izlemeye alacaksınız. Aynı şekilde STOCKHASTİC 0/0 m1 bottan geldiğinde LONG işlemlere giriş yaparsınız.  


Önemli: bu işlemlere gireceğinizde tradingviewden coini açmaya çalışmayın. Burada kendinizi test edeceksiniz. Mesela ben ilk başlarda, m1 bottan iki ünlem stochastic 100/100 gelir gelmez binanceden işleme girdim. Tradingviiwde coini açmak için uğraşmadım. Burada amaç para kazanmak değil. Deneyim ve tecrübe edinmekti. Belli bir sayıda yaptıktan sonra eliniz hız kazanıyor. Bir sonraki aşamada ise binance ekranı ile tradinview ekranı ikisini birlikte yürütmeye çalıştım. İki ünlemli işlem geldiğinde hemen ilk sırada tradinview açıyorum. Burada zaman kaybetmemek adına linreg rsi hızlı göz takibi yapıp akabinde binancede coini tanımlıyordum. Yapılacak ayarlamaları yaptıktan sonra hemen işleme giriş yapıyordum. Bu şekli ile bir hafta boyunca sürekli işlemlere giriş çıkış yaptım.


Bu işlemlere girerken, farklı bir startejide işlemlere girmemeye çalıştım. Biliyorum ki, bir konuyu anlamadan ikinci bir üniteye geçerseniz bütünlük bozulacaktı. Kavram bütünlüğünü bozulacağından sadece o doğrultuda işlem kovalamaya çalıştım. Ben kendimde şunu deneyimledim. Bir konuyu tam anlamadan her gün farklı stratejilerde işlemlere girdiğimde birkaç gün sonra öğrendiklerimle çakışmalar oluyordu.


A) 1$ ile 10x ile yukarıda m1 bottan gelen sinyallerden en öncelik STOCKHASTİC 100/100 gördüğünüzde SHORT işlemi açın. Bundan mümkün olduğunca fazla yapınız. Bunu excel dosyasına kayıt altına alınız.  (En az 50-100 işlem yapınız)

B) 1$ ile 10 x ile m1 bottan gelen sinyallerden en öncelik STOCHASTİC 0/0 değerlerini gördüğünüzde LONG işlemi açınız. Bundan mümkün olduğunca fazla yapınız. Bunu excel dosyasına kayıt altına alınız (En az 50-100 işlem yapınız)

C) Yine aynı şekilde 1$ ile yeşil iki ünlemli işlemleri takip  (aşağıda BLZUSDT bakınız. İki ünlem)



Yukarıda A,B,C maddelerinde ben işleme giriş miktarlarını yazdım. Bu sayıları sizin tecrübelerinize ve anlamanıza paralel olarak sayıyı çoğaltabilirsiniz.


Belki bu makalenin en can alıcı noktası burası diyebilirim.  Aşağıda belirtmiş olduğum maddeleri belli bir sayıda (işlem sayısı) veyahut gün olarak kendinize bir strateji çerçevesi çizerseniz mutlaka kendinizdeki değişimi farkedeceksiniz..


Şimdi benim 8 aylık serüvenimde ne gibi işlemlere girdiğimi hep birlikte değerlendirelim. Umarım sizler için faydalı olur. Zaten bunu okuyan arkadaşlar inanıyorum ki, ertesi gün oturup iyice düşünüp kendi stratejilerini oluşturacaklardır.


3.1-Görmek İçin İşlemleri Katladım.

Coinlerdeki mumun işleyişini hızlı inişlerini bu katlamalar sayesinde deneyim edindim. Kendimce bir hafta sadece 1$ ile 10x katladım. Bir gün boyunca sadece tek bir coine odaklandım. Sabahtan akşama kadar onu takibe aldım.

























Burada dikkat ettiğim husus şu oldu. M1 bottan gelen coin olur veyahut kendinizin belirlemiş olduğu bir coin olur. Hiç farketmiyor. Örnek teşkil etmesi için yukarıda görsel üzerinden örneklem yapacağım.


Seçilen coinin 1 dk grafiğinde linreg negatif kırmızı çizginin altında ilk kapanan mumdan giriş yaptım. İkinci mumun kapanışında tekrardan 1$ ile işleme girdim. Üçüncü mum eğer kırmızı ile kapansaydı üçüncü bir giriş daha, dördüncü mum kırmızı kapansaydı tekrar 1$ bu şekilde o gün sadece bu işlemin gidişatını ve matematiğini anlamaya çalıştım.


Kar seviyem ise % 3-5 seviyesi katlayıp kapatıyordum. O gün sadece buna benzer işlemleri kovaladım. Ters işlemde ise linreg pozitif bölgenin tamamen üstünde iken yine aynı strateji ile işlemlere girdim. Yalnız ilk işleme giriş seviyemde şuna dikkat ettim. Aşağıda wt ve stochastic rsi çizginin aşağıda olmalarına önem verdim. Bu strateji size eşsiz bir deneyim kazandıracak ve güzel bir aksiyon olacak.


3.2. Kapattım. Tekrar Açtım.

Bu yapmış olduğum işlem aynı şekilde yukarıdaki görselden anlatacak olursam. Linreg negatif dışında kapanan ilk mum ile 1 dakikalık zaman diliminde 1$ 10x işleme giriş yaptım. Her zaman hedefim % 3-5 kapatma seviyemdir. Çünkü zaman dilimi çok kısa olduğunda bu oran yeterlidir.


Bu uygulamayı da bir hafta boyunca test ettim. İlk girdiğim işlemde eksi % 10 stop manuel kapattım.

İkinci bir işlem için pusuya yattım. İlk işlemimi kapatmıştım zaten. İkinci bir fırsat geldiğinde tekrardan işleme 1$ yerine 3$ işleme girdim. Yine stop seviyem % 10 manuel kapattım.


Üçüncü işlem ile 5 $ ile girdim. bu uygulamanın iyi tarafı içerde kalmıyorsunuz. Çünkü oyun kurucusu sizsiniz. Diğer türlü içerde işlem açıkken tekrar tekrar işlemlere katlayınca ani hareketlerde eksiler daha yüksek  oluyor. Ve bu durum sizin sonraki açacağınız işlemlere otomatik olarak etki ediyor.


Bu işlemi bir hafta boyunca deneyimledim. Uygulamanın kurallarını başta belirlemiştim, kapatma seviyem. Stop seviyem ve işlem sayısı şeklindeydi. İşlem sayısı ile toplam en fazla beş işlem yapacaktım. 1$, 3$, 5$, 7$ ve son olarak son işlemim 10$ olarak oyun kuralını belirlemiştim.


Yapılan bu uygulamalar sayesinde kendi eksiklerimi yapmam ve yapmamam gerekenleri görmüş oldum. Özetle savaşa ilk girenle, savaşın içerisinde olan arasında çok farklılıklar vardır. Savaşın içerisinde olan kişi her deneyimi yaşamış ve tecrübe edinmiştir.


3.3. Hiç Düşünmeden Ardı Ardına İşlem Açtım

Bu uygulamamda ise yine oyun kurallarını baştan belirledim. Bir hafta bu uygulamaya sadık kalacağıma yemin ettim )))


Sistemin içerisinde kalmak bana sabrı göstermiş oldu. Bu uygulamamdaki strateji şu şekildeydi;

Sabah mesai saatim 9. Kahvemi aldım ekran başında kahve bitene kadar hazırlıkları yaptım.

Birinci gün, m1 bottan gelen her bir sinyale giriş yaptım. M1 kırmızı geldiyse LONG açtım. Bu sayı benim için on adetti. Toplam 10 adet açık işlem bırakacaktım. Karlı olan % 3-5 arasında kapatıyordum. Bir sayı eksilince tekrar açık işlemimi ona çıkartıyordum. Ekside olan işlemler ise lig olmasını bekliyordum çünkü 1 $ lık işlemlere giriş yapmıştım.


Belli bir süreden sonra stop seviyenizi % 30 olarak belirleyebilirsiniz. Ben ilk başlarda % 10 gördüğünde hemen manuel kapatıyordum ama gördüm ki hemen bu seviyeye hızlı bir şekilde ulaşıyordu. Bunu zamanla deneyimleyip kendimce % 30-40 olarak eksiye geldiğinde manuel kapatıyordum.


İkinci gün, m1 bttan gelen her bir sinyale hemen giriş yapmadım. Aynı zamanda hız kazanmkak adına tridanviewide coini tanımlıyordum. Eğer linreg kırmızı negatif altında kapanış varsa işleme giriyordum. Stop % 30-40 bu günde de toplam açık işlem sayım 10 adet ile sınırlı idi. 1 $ x 10 ile işlemlere giriyordum m1 zaman dilimi


Üçüncü gün, yukarıdaki iki günün zaman dilimi m1 olarak işlemlere giriyordum. Aynı stratejiyi bu sefer trdanviewde m5 zaman dilimlerine göre uyarlayıp toplam açık işlem sayısı 10 adet olarak işlemlere giriyordum.


3.4. Tradinview (Tek Ekran Uygulamam)

Tradingview platformu ilk kayıt işlemlerinde 1 $ miktar ile abone olabiliyorsunuz. Benim ilk ayım bu denemelerim ile geçti. İkinci bir ay platform vergilerle birlikte 36 $ bir ücret talep ediyordu. Bu uygulamada platforma para vermeyip. Kendi hızımı test etmek amacı ile bir ay boyunca bu sistemin içerisinde kaldım.


Scalp işlemleri benim yapıma daha uygun olduğunu düşündüğümden zaman dilimlerini m1, m5, m,15 olarak belirledim. Tradingview ekranım abone olmadığımdan tek ekran üzerinden işlemlere giriş yaptım.

Yine o gün gireceğim coini takibe aldım.  M1 bottan gelen herhangibir coin üzerinden tradinviewe tanımladım. Sağ elimin daha hızlı olması için sürekli elim farenin üzerinde durdu. Hatta öyle zamanlar oldu ki elim terliyordu. İlk zaman dilimim m15 baktım, nerede olduğunu linreg neresinde, rsi alt çizginin altındamı yoksa üzerinde mi, hemen o ekranı kapatıp, m5 geçiyordum. Aynı şekilde yine gözlemelerimi hızlı yapıyordum. En son olarak m1 zaman dilimine geldiğimde üç zaman diliminin aynı şeklinde uyumlu olduğunu gördüğümde işleme giriyordum. M1 zaman dilimi benim giriş seviyemdi.


M15 zaman dilimi benim işleme giriş yapacağım ana yönümü belirleyen mumdu.

M15 zaman diliminde şunu dikkate alıyordum. Saat 09:15 yeni m15 açılır açılmaz. Yeşil mi açıldı. Yoksa kırmızı mı bunu kontrol ettikten sonra hemen m5 geçiş yapıyordum. En son olarak m1 zaman dilimine baktığımda hepsi aynı yeşil açıyorsa işleme giriş yapıyordum.  Her yeni açılan 15 dakikalık mumlar dikkate alındı.


Bu uygulama bana hız noktasında çok büyük bir deneyim kazandırmış oldu. Sürekli gezinmek, sürekli mumları hızlı analiz etmek sizi geliştiriyor. Eğitimdeki hesap makinesi bize farklı bir deneyim ve tecrübe kazandırdıysa, bu uygulama da sizin el çabukluğunuzu ve gözlemlemelerinize hız kazandıracaktır.  



3.5. İndikatörler İle Küçük Zaman Dilimlerinin Uyumu (m1, m5, m15)

Bu uygulama bize zaman dilimleriyle, indikatörler arasındaki uyum ve uyumsuzlukları gösterme kazanımı sağlayacaktır.


Tradingview ekranımı üç bölüme ayırdım. M1, m5, m15. Özellikle şu konuya değinmek istiyorum. Benim kendi düşünceme göre algılama kapasitesi kişiden kişiye farklılık göstermesinden dolayı ekranımın sade olmasını seviyorum. Aşağıda göstermiş olduğum görselden  örnek verecek olursak sizlerde her bir indikatörün kendi aralarındaki uyumu test etmelisiniz. Benim şu an için kullanmış olduğum pmax, linreg, trader club 5in1, aşağıda ise stochastic ve wt indikatörüdür. (yeni güncellenen trader club 5in1 içerisinde pmax, linreg, ve mavilim) yer alıyor.


Uygulamayı anlatacak olursak ana yönümüzü yine m15 belirliyor. M15 en sağdaki bölümde linreg negatif,mum kırmızı, stochastic aşağı yönde, wta kırmızı işaretli. Bu durumda açılacak işlem bizim. SHORT olacaktır.


İşleme giriş yerim m1 zaman dilimidir. Şu an itibariyle ortadaki m5 zaman dilimi pmax dayanmış ema9 ema çizgiye fitil atar yukarıda mavilimde direnç görevini üstlenir. Eğer hızlı bir hacim olursa bu senaryo gerçekleşebilir. Bunu iyice gözlemlemek gerekiyor. Biz m1 zaman dilimini yorumlayacak olursak m1de ema9 sarıyı kırmış. Önümüzde iki seçenek duruyor. M1’de hızlı bir hacim ile pmax direnç görevini üstelenecek veyahut tahta ile birlikte ikinci senaryo ise m1 zamana baktığımızda açılacak mumun ema9 sarı çizgiyi aşağıya doğru hacimli kırımında SHORT işleme girebiliriz.

Bu uygulamayı bir hafta yapmak bakış açışınızı değişterecektir. Çünkü zaman dilimi ile indikatörlerin ters durumlarını analiz etme yetkinliğini kazanacaksınız. Bazende m1, m5, ve m15 zaman dilimininde aynı şekilde uyumlu olduğunu gözlemleyebilirsiniz.



3.6. Sabır Taşı

Aslında bu başlık bizim ilk sıramızda yer alacak bir konudur. Çünkü ilk zamanlarda ben işlemlere girmeden önce eğitim sonrası, sadece ekranları takibe almıştım.

Eğitimde ekran aldığım görselleri sabahtan bir tanesini gözüme kestirip. Onun aynı şekilde o coinde oluşmasını bekliyordum. Bazen belirlemiş olduğum o görsel hiçbir şekilde oluşmuyordu. O günü izlemekle geçiriyordum.


Hocamızın eğitimde “Canlı işlemler” bölümünde bir videoyu izleyip, aynı stratejiyi o coinde oluşmasını bekleyebilirsiniz.


Eğer belirlemiş olduğum görsel istediğim seviyeye geldiyse, hemen o bölgeye yatay bir çizgi atıyordum. Bu benim giriş seviyem olup, yukarıda kendimce cetvel ile % 1 bölüme başka bir çizgi atıp o bölgeye gelmesini bekliyordum. Yukarı çizgim yeşil. İşleme giriş seviyem turuncu, stop aşağı seviyem % 1 ile kırmızı olarak belirleyip bekliyordum. Gün içerisinde bu tarz yaptığım işlemleri ise ajandaya coinin adını, saatini, giriş yaptığım sayıyı, long, short olup olmadığını, yazıp, gün sonunda kaç adet işleme girmişim, kaç tanesi stop olmuş, kaç tanesi tp olmuş. Kendimi böylelikle test etmiş oluyordum. Aynı zamanda beklemekte sabrım sınanmış oluyordu.


Bazen bu uygulamayı kendimi kötü hissettiğim durumlarda yine yapıyorum. Psikoloji olarak hazır olmadığımı düşündüğümde işleme giriş yapmıyorum. Ne kadar da beynimdeki görsel coinde oluşmuş olsa da psikoloji olmadığından sadece oraya yatay çizgi atıyorum.


3.7. Üç Zaman Diliminin Açılışı

Aşağıda görsel üzerinden bu konuyu şu şekilde özetleyebilirim. Üç ekranımız açık. M1, m5, m15 zaman dilimi. Ana yön belirleyicimiz m15 zamandır. Dikkat edilecek ilk seviyemiz. M15 pmax pembenin altında, ema9 sarı çizginin altında mum, ve en önemlisi en sağdan üçüncü mum kapanır kapanmaz kırmızı mum açılıyor. Bunu görür görmez m1, m5 zaman dilimlerinde aynı şekilde yeni mum açılmış oluyor. m1 zaman diliminde de aynı şekilde mum kırmızı açıldığında hemen short işleme giriyoruz.


Bu uygulamanın amacı sadece her bir zaman diliminin aynı anda açılış seviyelerine göre işleme girmektir. Swingci arkadaşlar aynı uygulamayı h1’ mumun ilk açılışında yeşil mi kırmızı durumuna göre m5 göre zaman dilimine göre işleme girer. Kaldıraç hocamızın ifade ettiği üzere 4x ile küçük rakamlar ile test edilmelidir. Swing yapılacaksa h1 yönü ana yön olup, diğer işleme giriş m1 deneyin, ikinci gün m5 işleme girişi deneyin. Son olarak h1 üzerinden açılışına göre m15 zaman dilimindeki mumun rengine göre işleme giriş yapın. Bu uygulamanın süresi yine aynı şekilde bir haftalıktır.

İşleme giriş miktarımız bol pratik 1$



3.8. Tahtayı Anlamak

Benimde bu hafta içerisinde başlamış olduğum uygulamadır. Açık olmak gerekirse çok farklı bir deneyim edindiğimi söyleyebilirim. Kendimce halen denemelerim ve testlerim devam ediyor. Başarı oranımı daha yükseğe çıkarmak için bol pratik yapıp tahtayı ve giriş seviyelerimi görmeye çalışıyorum.

Bu konunun daha iyi anlaşılabilmesi için aşağıda “benim gözümden” bölümde tahta ile giriş yaptığım stratejiyi anlatmaya çalıştım.


Bakınız. Sağ üst kısmında 0.0001 bölümünde değişik değerler yer almaktadır. Bu hafta sadece tahtanın orta kısmında şu anki değerinin hemen üstü short bunun alt kısmındaki ilk değer longcuları gösteriyor. Buradaki giriş seviyesini ilk başlarda deneme testleri olarak 1 $ işlemlere giriş yapıyoruz. Görselde gördüğünüz üzere 0.0367 alım daha yüksek olduğunu görüyorsunuz hemen işleme giriyorsunuz. % 3-5 kapatıyoruz. Bunu sağ üst kısmındaki 0.0001 göre yaptıktan sonra diğer işlemlerde diğer bölüme geçiyoruz. Aynı şekilde denemeleri o bölümde de tekrar ediyoruz.

Bunu tam anladıktan sonra aşağıda vermiş olduğum strateji ile sizde denemelerinizi yapabilirsiniz. (Bakınız: “Benim Gözümden”


3.9. 4s Zaman Diliminde İşlemlerim


Bir diğer uygulamamız sadece bir hafta boyunca 4 s zaman dilimlerine göre işlemlere girmektir. Aynı zamanda bu stratejiyi h1 zaman diliminde de uygulayabilirsiniz.


Aşağıdaki görsel üzerinden yorumlayacak olursak, h4 zaman diliminin ilk açılış dakikasını gözlemleyeceğiz. Birincisi linreg mavi pozitif bölgenin üstüne çıkmış. Aşağıya kırmızı ilk mumu kapatmış. Bu durum bir önceki yeşil mumu kırmızı yuttuğunu gözlemledik. İkinci husus ise wt indikatörünü üst tarafından fitil bırakmış. İki tane teyit aldıktan sonra 4 saatlik ilk açılış saatinde bir önceki mumun kapanış seviyesine yatay beyaz çizgi çekiyoruz. Zaman içerisinde çizgiyede gerek kalmıyor. Mum kırmızı açılır açılmaz hemen işleme giriş yapıyoruz. Tam giriş seviyenizin sağlam olmasını istiyorsanız m1 bakabiliriz. M1 zaman diliminde kırmızı yönler aşağıda ise tereddüt etmeden giriş yaparız.


Kapanış yerim. Ema9 sarı çizginin üzerine değmesi bizim için yeterli oluyor. Görselde gördüğünüz üzere bu uygulama ile % 10 oran yakalanmış oldu.


Kötü senaryoyu hesap edecek olursak. Bazen bu durum ani ters yöne gitme eğilimi gösterebiliyor. Burada kapatma seviyem ise bir önceki kırmızı mumun ilk açılış seviyesine yeşil olarak giderse hiç affetmeden kapatıyorum. Belki fitil atacak ama atmama durumuna göre  yeşil mum bir önceki  mumu geçerse yön değişikliğine işaret olarak algılayabiliyorum.


3.10. M5 Zamana Göre Yutan Mum

Bu uygulamada benim için 1 hafta yeterli olmuştu. İlk günlerde indikatörleri dikkate almadan m5 zaman dilimine göre işlemlere giriş yaptım. Bunu uyumlu hale getirmek istersek de m1 bottan gelen herhangibir botun yeşil mi kırmızı olduğuna göre işlemede giriş yapabiliriz.


M1 gelen “EGLDUSDT” yeşil,  bu durumda biz aşağıdaki grafikte SHORT arayacağız. Bu durumda aşağıdaki görsel üzerinden yorumlayacak olursak m1 gelen uyarı sonrası grafikte aşağı yönde yutan bir mum olması gerekiyor. İlk oluşum bir önceki mum yeşil. Ondan sonraki mumun kapanışı kırmızı olup onu yutması gerekiyor. Bu durumda işleme giriş yapıyoruz. Kötü senaryo durumunda zararı en aza indirgemek adına ilk zamanlar şu yapılabilir. Kırmızı yutan mum ile işleme girdik. Sonraki m5 zaman dilimindeki mum yeşil kapandı ise manuel işlemi kapatıyoruz. Tekrar takibe alıyoruz. Yeşil mumdan sonra yine kırmızı bir mum açılmış bunun kapanışı ve bir sonraki mumun açılışının kırmızı olmasını bekliyorum. Bu durum olduğunda hemen işleme giriş yapıyorum.


Bu işlemi m1 bottan gelen işleme göre giriş yaptık. Buna başlamadan önce kendinize bir sayı belirleyiniz. O sayı kadar işlemlere giriş yapın. Kendime 100 adet belirlediğimde bir günde bunu tamamladım. (1$) işleme giriş miktarıdır. Bundan sonra da m1 bottan gelenlere göre aynı strateji ile işlemlere girdim.


Görseldeki LONG işlemini yorumlayacak olursak. Wt indikatörüne göre dışına çıkmış ve fitil bırakmış. Hemen bunun oluşumunu bekliyorum. Aradığım bir öncekini yutacak yeşil mumdur. Yeşil mum küçük bir şekilde hacimsiz kalmış ama bir önceki mumu yutamamış. Bir sonraki mum hem kırmızıyı hemde bir önceki yeşili yutmuş. Giriş yapıyorum. % 3-5 oran m5 zaman diliminde mükemmel bir orandır.



4. ŞU ANKİ YOL HARİTAM


Bu süreç belki, bazı kişiler tarafından hemen yapılabileceğini düşünebilir. Ama yanılıyorsunuz. Yılmadan ilk yaptığım eğitim videolarını tekrar tekrar gözden geçirdim.  “Canlı işlemler” serisinde hocamın tam işleme girdiği zamanı videoyu durdurup görüntü aldım. Ekranın uygun yerlerine hocamın işleme girerken bahsettiklerini gözlemledim. Kendimce not aldım. Acemilik dönemimin zorlu bir süreçten geçtiğine inanıyorum. Halen yolun başında olduğunu bildiğim için kendimce belirlemiş olduğum yol haritam üzerinden hareket etmeye çalışıyorum. Başta da söylediğim üzere, bu bir psikoloji savaş ve oyunun kurallarını ben koydum. Ve buna ilk uyacak kişi de benim.  


Daha öncede ifade ettiğim üzere, benim çıraklık dönemimdeki deneyimlerimi sizlerle açık bir şekilde paylaşmaya çalıştım. Sade bir anlatım olması açısından olayları detaylandırdım. Benimde denemelerim devam ediyor. Daha öğrenilmesi gereken bir çok konular var. Bu hafta sadece m5 yutan mum ile tahta takibi üzerinden kazanımlarımı deneyimlemek adına işlemlere girdim. Yeni denemelerimdeki başarı oranım yüksekse şayet işlemlerime 10 $ giriş yapıyorum. Özellikle bu hafta günlük 20-50 işlem açtım. Bazen başarı oranım % 100 bazen de % 200’lere geldi. Yaptığım işlemlerindeki genel toplam oranları buna tekabül etti. Ancak sıyrıklar elbette oldu. Sizlerde de bu durumlar olması gerekiyor. Zannedersem dün bir coinde bu durumu yaşadım. İşlemi giriş yaptım % değerim 1.60 sadece ekranda bunu 20 saniye 30 saniye kaldığını görünce onu izlemek hoşuma gitmedi. Hemen kapattım. Aynı durum ekside ikende geçerlidir. Bir oranda takılıp kalıyorsa bir yönün habercisi. Long açmışınız ama oran belli bir saniyede takıldı ise çıkıyorum.


Yazışmalardan hocamızın da bildiği üzere, kendime bir yol haritası çizdim. 12. Aya kadar kendimle olan psikoloji savaşım devam edecek. O gün geldiğinde bir çok stratejileri denediğimden dolayı artık temkinli işlemlere giriş yapacağım. Bu durumda günlük 20-50 işlem değil sadece sınırlı sayıda işlemlere girmiş olacağım. Çünkü girilecek miktar 10$ olmayacak.  İşleme giriş miktarımı ise ana sermayem % 2 ile işlemlere giriş yapacağım. Ana sermayemi koruma altına alıp bu kazanımlarım ile limit emirler ile 3 ile 5 coini açık işlemde bırakabileceğim.


12. aya kadar yapacağım yol haritam;


a) Funding işlemleri (bu konuya henüz bir giriş yapamadım. Diğer uygulamalarımda olduğu gibi bir hafta boyunca funding işlemlerini takip edip konuyu daha iyi anlamaya çalışacağım)

b) 4s sniper işlemleri (4s sniper botlardan gelen coinlerin denemelerini yapacağım.

c) Tahta takibim, (Tahta takibiyle birlikte birbirine uyacak indikatörü tespit etmeye çalışacağım. Bu indikatörün hangi zaman diliminde başarı oranının yüksek olduğunu görmeye çalışacağım)

d) Kapanan mum, şu an denemelerim devam ediyor. Bu alanda sürekli denemeler yapıp uyumlu indikatörün tespitini sağlayacağım.

e) Mobilden işlemlere giriş, Bu hafta iki gün  mobilden işlemlere giriş yapmaya çalıştım. Burada amacım parmaklarımı hızlandırabilmektir. Mobilden işlemlere giriş yaptığımda hangi alanda uzmanlaştım ise onun üzerinden mobil giriş sayılarımı çoğaltma hedefindeyim. Mobilden işleme girerken yutan mum kontrolü ile tahta ile uyumunu gördüm.


5-BENİM GÖZÜMDEN

Şimdiye kadar öğrenmiş olduğum acı tecrübelerden kendimce belirlemiş olduğum bazı stratejilerden bir kaçını örnek olarak değerlendirmek istiyorum. Bu durum belki size yön verebilir.


5.1. Benim Tahtam

İki gün boyunca bu strateji üzerinden işlemlere giriş yaptım. Uygulama şeklim şu şekildedir.

Birinci görsel değerlendirmem. Sağ üst kısmında 0.01 seviyede ilk kontrolü sağladım.  Tahtada 4.77 seviyede büyük bir alım gözüküyor. LONG yeşil alan. Oraya bir emir atıyorum. Bu emirin şu anki durumun hemen birinci sıralamaya gelmesini bekliyorum. O kısma geldiğinde hemen sağ üst kısmındaki oranı düşürüyorum. 0.01’den 0.001 kısmına girdiğimde detaylandırmış oluyoruz. Orayı kontrol edip emirin çokluğu nerede çoksa emir düzenlemesi yapıyorum. Detaylandırma sonrası 0.001

kısmında 4.773 alım daha fazla ise emirde bekleyen kısmı 4.77 ‘i değiştirip 4.773 yapıyorum. Bu durumda çok hızlı olmak gerekiyor ki, zaten ani hareketle % 3-5-8 oranı yakalayabiliyorsunuz.

Hatta ilk işlemlerden 100 adet işlem sayısı kadar detaylandırmayın. Sadece oran 0.01 de yer alan en fazla alım satım varsa oraya emir atın. O kısmı bekleyin. İsterseniz 100 işlem yerine bir hafta sadece bu işlemler ile giriş yapmaya çalışın. Stop olarak % 10 görür görmez manuel kapatın. Zaten o açığı gün içinde fazlasıyla kapatmış oluyorsunuz.


Aşağıda gözüken coinde iki gün önce işleme girdim. Ve kısa zamanda ciddi bir oran yakaladım. Dikkat ederseniz seviyemiz 0.0001’de gezinirken bu alımın yüksek olduğunu gördüm. Hemen short kısmındaki 0.0500 seviyesinin yarısı kadar düşük olduğunu görebiliyorum. Bu durum bana şunu göstermiş oluyor ki. O seviyeye kadar ani bir hareket sağlayacak. Ancak bu duruma görmeden önce seviye kısmım 0.001 ‘de 0.49’da alımın daha fazla olduğunu görmem sonrası seviyemi 0.0001 düşürdüm. Burada dikkat ettiğim husus short kısmındaki rakamın 0.0500 ile long kısmındaki rakamın 0.0499 alım seviyelerinin arasında iki katı olması gerekiyor.


5.2. Tahta ile Muma Göre işleme girmek

Bu uygulama bir öncekine bakış deneyim gerektiren bir durumdur. Öncesinde m5 zaman diliminde veyahut m15 zaman dilimine göre yutan mumu gözlemledim. Görsel üzerinden yorumlayacak olursam, en son kırmızı mumdan önceki bir diğer kırmızı muma yatay çizgi çektim. Ben bunu çektiğimde yeşil mumda beklemekteydim. Son kırmızı mum kırmızı açıldı. Amacım çizdiğim beyaz mumu geçer geçmez işleme giriş yapmaktı. Beyaz muma gelir gelmez hemen gözlerim tahtaya gitti. Hem tahta hem mum iki tarafa sürekli geziniyordu. Bu durumdan ötürü gözüm o gün şaşı oldu )))


Bu uygulamam ile girdiğim coinden ciddi bir oran yakalamış oldum. Bu uygulama ile toplamda ciddi bir oran yakaladım. Belki aramızda bazı arkadaşlarımız gözlemlemişti. O gün sadece tek bir coindin pnl paylaşıyordum. Farklı bir coine geçtiğinizde oraya adapte olmak zaman kaybı olacağından denememi tek bir coin üzerinden yapmaya çalışıyordum. Çünkü öyle bir zaman oluyor ki, kendinizi mumun içerisinde buluyorsunuz ve gözlemlemeniz daha net oluyor.


5.3. Görsel hafızama kazıdığım strateji

Bu görselde şu detaylandırmaya izah edebilirim. M1 bottan gelen bir coini açtığımda ilk baktığım yer m1 linreg kısmının neresindedir. Aşağıdaki görselde iki senaryomuz yatıyor. Sağ kısım m5 aşağı yönde gözükmesine rağmen herhangibir funding, btc ve hacim durumlarına göre aşağı hızlı bir salınım gerçekleştirebilir. Ancak şu anki görsel durumundan m5 şunu anlayabiliyorum ki, nefesi kesilmiş.


Stochactik hafif burnunu yukarı vermeye çalışıyor. Bunu gözlemledikten sonra işleme giriş yerim m1 bakıyorum. İlk dikkat ettiğim linreg dışına çıkmış. Açar açmaz wt indikatörün dışında ise işleme giriyorum. İkinci senaryom ise biraz daha sağlam olmasını istiyorsam zaten linreg dışında wt aşağıda yeşil yakkmış mum ise sarı mumun hemen bitiminde işleme giriyorum. Burada zaman dilimi m1 olduğu için tp bekleme yerim ema9 sarı kısımdır. Bazen çok hızlı hacim olursa sarı ema9 geçip ciddi bir oran bırakabiliyor. Ama risk almaya gerek yok. Bu fırsat sürekli geliyor.


M1 işleme girdikten sonra aynı strateji ile m5 bekliyorum. Çünkü biliyorum ki tahtadan satış baskısı var. M5 linreg kırmızı bölgenin dışında hacimli bir mum bırakmasını bekliyorum. Grupta bazı arkadaşlarımız benim paylaştığım pnl dikkat etmişti. M1, m5, ve m15 göre işleme girdimi paylaşıyordum. Bu uygulama ile coinin diğer zaman dilimlerini bekliyordum. Bunu yaparken farklı coinleri gezmiyordum. Çünkü bu alanda uzmanlaşmam için üç zaman dilimini tecrübe edinmeliydim.



5.4. M5 Göre Başka bir görsel hafıza


Bu görselde dikkat etmiş olduğum husus şu şekildedir. M1 bottan gelen coin üzerinden grafiğimizi açtık. Burada işleme giriş seviyem iki şekildedir. Eğr bottan gelen sinyale yetişmiş isem. Sol kısımdaki m1 zaman dilimindeki yeşil mum bitiyor. Kırmızı mumdan sonraki açılan bir diğer kırmızı mum ile işleme giriş yapıyorum. Yine dikkat ettiğim bir diğer nokta üç zaman diliminde linreg mavi bölgenin üst kısmında yer alıyor. % 3-5 oranımı aldıktan sonra tekrar ikinci bir fırsat olarak m5 zaman dilimini takibe alıyorum. Aynı sistem ile yeşil mumdan sonraki kırmızı mum kapanıyor. Bir sonraki mumun açılışı kırmızı ile işleme giriş yapıyorum. M5 zaman dilimi olduğu için bize bırakacağı oran biraz daha yüksek olacaktır. M5 zaman diliminde stochactic indikatörünün aşağı kestiğini wt indikatöründe uyum içinde olduğunu görebiliyoruz. Bu güçlü bir short işlem olduğunu görebiliriz.



Yukarıdaki görselin birebir aynısı farklı bir coin. M1 zaman dilimindeki ilk kırmızı mum ema9 sarı çizginin üzerinde kapanmış. Bir sonraki 1 dakikalık mumda kırmızı açılır açılmaz işleme giriyoruz. İşleme girdiğiniz bu dakika içerisinde m5 baktığımızda m5 deki ilk kırmızı mum olduğunu görebiliyorsunuz. Eğer işlemi kapatmış iseniz burada ikinci bir fırsat daha yatıyor. Bu sefer m5 göre işleme giriş yapabiliriz. Çünkü m5 kırmızı mumdan sonra tekrar ikinci bir kırmızı mumda işleme giriş yapıyoruz. Bu tabloda aynı zamanda m15 deki mumun geri çekilmenin yapacağının işaretidir. Hızlı bir hacim yakalanırsa m15 gideceği yer ema9 sarı çizgi olacaktır. Aynı uygulamayı m15 üzerinden de işleme girebiliyorsunuz. Ama şartların oluşması gerekmektedir.



576 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page